User Tools

Site Tools


Sidebar

school:diploma-prezentare

This is an old revision of the document!


= Sfaturi pentru prezentare proiect =

Din prezentarea voastră trebuie să reiasă: * care este contextul problemei, de ce este nevoie de o soluție * de ce alte soluții nu sunt suficiente pentru a rezolva problema cu care vă confruntați * care sunt obiectivele lucrării voastre * care au fost câteva din alegerile făcute de voi pentru implementare * ce rezultate ați obținut și cum le interpretați, sunt ok, nu sunt ok, e ce vă aşteptaţi * o concluzie din care să se înţeleagă ce aţi adăugat voi in domeniu * în ce direcţii poate continue munca mai departe

Succesiunea ideilor trebuie să fie de la concret la abstract. Arătați întâi ceva concret: use case, un exemplu de rezultat unde vrei să ajungi, o problemă concretă, apoi prezinți ideea (de rezolvare, de proiectare, de investigare). Când prezentaţi concretul prima oară, audiența va înțelege ce vrei și apoi prezinți ideea ta

Atenţie, nu cădeţi în păcatul detaliilor de implementare, nu ajută pe nimeni să intraţi în detalii, dacă acestea nu argumentează că munca a iesit bine sau nu.

Acolo unde puteţi, puneţi slide-uri cu poze, spuneţi o poveste legat de problemă, sau soluţie, nu scrieţi cu bullet-uri pe slide-uri.

Incercaţi pe cât posibil să nu aveţi prea multe idei şi cuvinte pe un slide. Slide-urile ar trebui să vă ajute mai mult pe voi când vorbiţi, ca să vă dea un “checkpoint”, ca într-un joc, decât să îi ajute pe oamenii din comisie. Un număr mare de cuvinte pe slide va schimba atenţia audienţei de la cuvintele pe care le spuneţi voi la cuvintele care sunt pe slide.

Pe aceeasi idee, faceţi bullet-urile să apară dinamic pe slide-uri. Dacă apar toate în acelaşi timp, vin toate ideile de-a valma şi pierdeţi auditoriul. Ideile trebuie să apară succesiv pe proiector odată ce incepeţi voi să le prezentaţi.

Aceeaşi idee se aplică şi pentru grafice. Dacă aveţi grafice sau tabele, atunci cand le prezentati, folositi o sageata, o linie, un check mark, pentru a evidenţia despre ce date vorbiţi, altfel audienţa se pierde in numere. Dacă este nevoie să faceţi comparaţii între numere, arătaţi care sunt rezultatele bune şi care sunte rezultate slabe, puteţi să faceţi asta tot cu checkmark verde, X roşu. Inclusiv imaginile şi paşii dintr-o schemă ar trebui să fie animate, pentru a nu fura atenţia publicului.

Numerotaţi slide-urile, este o chestie relevantă pentru comisie, mai ales dacă e să vă dea feedback, sau sa va adreseze intrebari punctuale pe baza prezentării.

Oferiţi o concluzie la care să prezentaţi ce a fost înainte si ce este acum, unde se poate. Incercaţi să vindeţi ce aţi reuşit să faceti până acum. Intraţi în mindset-ul de salesman, în care voi încercaţi să convingeţi ascultatorul ca soluţia voastră e cea mai buna şi că schimbă ceva, că aduce ceva in plus.

Asiguraţi-vă că vă încadraţi in 8 minute. Pentru a face asta este important să vă gandiţi un flow cat mai fluent al prezentarii, fară pauze, fara “iar acum o să prezint slide-ul X”. Intrati în pâine, nu irosiţi cuvinte. Pe aceeaşi idee, nu folosiţi slide-uri de tipul cuprins, acestea sunt o risipă de timp, nu castigă nimeni nimic dacă prezentati ce veti prezenta, mai bine vorbiti mai mult despre soluţia voastră.

Pentru a vă încadra în cele 8 minute trebuie să repetaţi prezentarea de foarte multe ori. Recomand numai înaintea repetitiei să faceţi asta de minim 5 ori, ca să se lege cuvintele în prezentare şi în capul vostru. Să vă cronometraţi când repetaţi, astfel încat să vă asigurati că vă încadraţi în timp.

school/diploma-prezentare.1593182751.txt.gz · Last modified: 2020/06/26 17:45 by sweisz