User Tools

Site Tools


school:organizare-diploma

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
school:organizare-diploma [2019/04/28 19:56]
razvan [Livrabile]
school:organizare-diploma [2021/03/30 08:29] (current)
razvan
Line 1: Line 1:
-= Organizarea proiectului de diplomă =+====== Organizarea proiectului de diplomă ======
  
 <note> <note>
Line 7: Line 7:
 </note> </note>
  
-== Informații utile ==+===== Informații utile =====
  
 Parcurgeți cu **atenție**, de cel puțin **3 ori** [[:school:diploma|indicațiile generale legate de proiectul de diplomă]]. Parcurgeți cu **atenție**, de cel puțin **3 ori** [[:school:diploma|indicațiile generale legate de proiectul de diplomă]].
Line 13: Line 13:
 Nu e nici o problemă susținerea proiectului de diplomă în sesiunea din septembrie. Dacă proiectul nu ajunge într-o fază satisfăcătoare pentru susținere în sesiunea din iulie îl vom amâna. Nu e nici o problemă susținerea proiectului de diplomă în sesiunea din septembrie. Dacă proiectul nu ajunge într-o fază satisfăcătoare pentru susținere în sesiunea din iulie îl vom amâna.
  
-== Mindset ==+===== Mindset =====
  
 Proiectul este al vostru. Voi trebuie să fiți convinși de ceea ce faceți. Nu trebuie mers pe ideea: %%"nu știu, așa mi s-a zis"%%. Proiectul este al vostru. Voi trebuie să fiți convinși de ceea ce faceți. Nu trebuie mers pe ideea: %%"nu știu, așa mi s-a zis"%%.
Line 21: Line 21:
 Când întâmpinați o problemă, rezolvați-o. Când întâmpinați o problemă, rezolvați-o.
  
-== Comunicare și colaborare proiect ==+===== Comunicare și colaborare proiect =====
  
 Vom stabili un interval de întrevedere de 30 de minute o dată la două săptămâni pentru a discuta starea proiectului, probleme curente, respectarea planificării și sarcini pentru următoarele două săptămâni. Vom stabili un interval de întrevedere de 30 de minute o dată la două săptămâni pentru a discuta starea proiectului, probleme curente, respectarea planificării și sarcini pentru următoarele două săptămâni.
Line 31: Line 31:
 Există un director partajat Google Drive la nivelul studenților de licență dintr-un an universitar numit "Diploma - An1-An2 - Comun". Aici veți linka rapoarte, slide-uri și unde veți trece informații de contact și unde vom completa catalogul. Tot aici vom completa feedback-ul pe rapoarte și prezentări. Există un director partajat Google Drive la nivelul studenților de licență dintr-un an universitar numit "Diploma - An1-An2 - Comun". Aici veți linka rapoarte, slide-uri și unde veți trece informații de contact și unde vom completa catalogul. Tot aici vom completa feedback-ul pe rapoarte și prezentări.
  
-== Lucrul la proiect ==+===== Lucrul la proiect =====
  
 Alocați-vă și folosiți consecvent **15 ore pe săptămână** pentru a lucra la proiectul de diplomă. Sunt orele lucrative, neincluzând pauze. Să aveți 15 ore pe săptămână de lucru efectiv la proiectul de diplomă. Alocați-vă și folosiți consecvent **15 ore pe săptămână** pentru a lucra la proiectul de diplomă. Sunt orele lucrative, neincluzând pauze. Să aveți 15 ore pe săptămână de lucru efectiv la proiectul de diplomă.
Line 46: Line 46:
  
 Când lucrați la proiect folosind Git creați commit-uri mici și dese. Urmăriți și indicațiile de pe ROSEdu Techblog: Când lucrați la proiect folosind Git creați commit-uri mici și dese. Urmăriți și indicațiile de pe ROSEdu Techblog:
-* http://techblog.rosedu.org/git-good-practices.html +   http://techblog.rosedu.org/git-good-practices.html 
-* http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-1.html +   http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-1.html 
-* http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-2.html +   http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-2.html 
-* http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-3.html+   http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-3.html
  
 Folosiți pull request-uri și [[https://help.github.com/articles/github-flow-in-the-browser/|workflow-ul GitHub]] când lucrați la proiect. Dacă nu vă puteți baza pe mine (șanse bune din cauza încărcării mele) pentru recenzia pull request-ului, discutați între voi ca procesul să fie: creare pull request, recenzie pull request, aprobare/merge pull request. Folosiți pull request-uri și [[https://help.github.com/articles/github-flow-in-the-browser/|workflow-ul GitHub]] când lucrați la proiect. Dacă nu vă puteți baza pe mine (șanse bune din cauza încărcării mele) pentru recenzia pull request-ului, discutați între voi ca procesul să fie: creare pull request, recenzie pull request, aprobare/merge pull request.
Line 63: Line 63:
 Este recomandat (dar nu impus) să aveți documentație tehnică a proiectului (utilă pentru viitori dezvoltatori, contribuitori) pe wiki-ul proiectului. Este recomandat (dar nu impus) să aveți documentație tehnică a proiectului (utilă pentru viitori dezvoltatori, contribuitori) pe wiki-ul proiectului.
  
-== Livrabile ==+===== Livrabile =====
  
 Veți realiza două rapoarte intermediare pentru proiectul de diplomă. Nu contează dimensiunea, contează conținutul și calitatea acesuita; un raport poate avea și o singura pagină (sau poate jumătate de pagină) dacă este de calitate și cuprinde toate punctele importante. Veți realiza două rapoarte intermediare pentru proiectul de diplomă. Nu contează dimensiunea, contează conținutul și calitatea acesuita; un raport poate avea și o singura pagină (sau poate jumătate de pagină) dacă este de calitate și cuprinde toate punctele importante.
  
-Primul raport va avea va avea termen **în jur de 1 aprilie**. Acesta va conține: +<note important> 
-* state of the art / related work +Indicațiile de mai jos nu trebuie urmate strict. Adaptați la proiectul vostru, vedeți ce se potrivește. Unele secțiuni pot lipsi, altele pot fi mai mult dezvoltate, altele redenumite. Priviți indicațiile ca un punct de plecare peste care construiți structura raportului vostru (și a slide-urilor). 
-* obiective, motivație +</note> 
-* cazuri de utilizare (use cases) + 
-* componentele software/hardware ale proiectului (building blocks): pe ce platforme rulează, ce soluții existente folosești +Primul raport va avea va avea termen **în jur de 1 aprilie**. Acesta va conține, în linii mari. 
-* diagramă arhitecturală, vedere de ansamblu (architectural overview): cum arată soluția, ce componente/module vei construi, ce interfețe vei folosi, modul de conectare între componente/module+  * state of the art / related work 
 +  * obiective, motivație 
 +  * cazuri de utilizare (use cases) 
 +  * componentele software/hardware ale proiectului (building blocks): pe ce platforme rulează, ce soluții existente folosești 
 +  * diagramă arhitecturală, vedere de ansamblu (architectural overview): cum arată soluția, ce componente/module vei construi, ce interfețe vei folosi, modul de conectare între componente/module 
 +  * starea curentă și planificare
  
 Prezentarea primului raport va dura **5 minute**. Să faceți repetiția prezentării înainte să fiți fluenți și să vă încadrați în timp. Prezentarea primului raport va dura **5 minute**. Să faceți repetiția prezentării înainte să fiți fluenți și să vă încadrați în timp.
  
 Al doilea raport va avea ca termen **în jur de 1 mai**. Acesta va conține: Al doilea raport va avea ca termen **în jur de 1 mai**. Acesta va conține:
-* detalii de implementare +   detalii de implementare 
-* provocări, probleme întâlnite +   provocări, probleme întâlnite 
-* lecții învățate (lessons learned) +   lecții învățate (lessons learned) 
-* starea curentă a proiectului (current status) +   starea curentă a proiectului (current status) 
-* planificare pentru perioada următoare, până la finalul proiectului (roadmap, timeline, planning) +   planificare pentru perioada următoare, până la finalul proiectului (roadmap, timeline, planning) 
-* plan pentru testarea și evaluarea proiectului+   plan pentru testarea și evaluarea proiectului
  
 Al doilea raport este candidat pentru participare la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești (are loc în prima parte a lunii mai), unde veți avea ocazia să vă antrenați la prezentarea proiectului în fața comisiei. Al doilea raport este candidat pentru participare la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești (are loc în prima parte a lunii mai), unde veți avea ocazia să vă antrenați la prezentarea proiectului în fața comisiei.
Line 94: Line 99:
 Nu se predă codul proiectului. Livrabilul constă în predarea lucrării de diplomă. Nu se predă codul proiectului. Livrabilul constă în predarea lucrării de diplomă.
  
-Recomand să faceți raportul pe [[https://www.overleaf.com|Overleaf]] și să dați link pentru feedback.+Recomand să faceți raportul pe [[https://www.overleaf.com|Overleaf]] și să dați link pentru feedback. Creați pe Overleaf un proiect numit ''Diploma 2019-2020 - NUME Prenume''. În acest proiect creați 3 directoare: ''raport1'' sau ''report1'', ''raport2'' sau ''report2'' și ''teza'' sau ''thesis'' în care veți crea livrabilele.
  
 **Întotdeauna să dați link când cereți feedback. Să fie totul one-click away.** **Întotdeauna să dați link când cereți feedback. Să fie totul one-click away.**
  
 Să țineți cont de [[:school:diploma|indicațiile generale legate de proiectul de diplomă]] în realizarea rapoartelor slide-urilor. Pentru raportul 2 țineți cont de feedback-ul de raportul 1. Citiți de mai multe ori recomandările și feedback-ul și fiți siguri că le-ați prins și le veți folosi. Să țineți cont de [[:school:diploma|indicațiile generale legate de proiectul de diplomă]] în realizarea rapoartelor slide-urilor. Pentru raportul 2 țineți cont de feedback-ul de raportul 1. Citiți de mai multe ori recomandările și feedback-ul și fiți siguri că le-ați prins și le veți folosi.
-== Scrisul rapoartelor și lucrării ==+ 
 +===== Scrisul rapoartelor și lucrării =====
  
 Trebuie să motivați alegerile făcute, între ce ați optat. În general insistat pe răspunsul la întrebarea "De ce?" Trebuie să motivați alegerile făcute, între ce ați optat. În general insistat pe răspunsul la întrebarea "De ce?"
Line 109: Line 115:
 Lucrarea și rapoartele le veți redacta în LaTeX folosind [[:school:diploma#template-uri|template-urile existente]]. Lucrarea și rapoartele le veți redacta în LaTeX folosind [[:school:diploma#template-uri|template-urile existente]].
  
-== Evaluare ==+===== Evaluare =====
  
 Vom face trei sesiuni de repetiție/simulare a prezentării/susținerii lucrării: Vom face trei sesiuni de repetiție/simulare a prezentării/susținerii lucrării:
-* După realizarea primului raport +   După realizarea primului raport 
-* După realizarea celui de-al doilea raport dar înainte de SCS +   După realizarea celui de-al doilea raport dar înainte de SCS 
-* Înainte de susținerea lucrării finale de diplomă (în sesiunea iulie sau septembrie)+   Înainte de susținerea lucrării finale de diplomă (în sesiunea iulie sau septembrie)
  
 O să vă acordăm o notă la fiecare nivel: raportul 1, raportul 2, înainte de susținere. Notele de la rapoarte sunt doar ca să știți pe unde stați între timp. Nota de dinainte de susținere e cea relevantă. Nota de dinainte de susținere este internă, o să v-o comunicăm în evaluarea noastră și va fi o recomandare pentru nota la lucrarea de diplomă. O să vă acordăm o notă la fiecare nivel: raportul 1, raportul 2, înainte de susținere. Notele de la rapoarte sunt doar ca să știți pe unde stați între timp. Nota de dinainte de susținere e cea relevantă. Nota de dinainte de susținere este internă, o să v-o comunicăm în evaluarea noastră și va fi o recomandare pentru nota la lucrarea de diplomă.
Line 123: Line 129:
  
 Implementarea proiectului este pe locul 2: contează obiectivele și motivația proiectului și cât de mult ați rezolvat din ce v-ați propus și cum puteți demonstra asta. Implementarea proiectului este pe locul 2: contează obiectivele și motivația proiectului și cât de mult ați rezolvat din ce v-ați propus și cum puteți demonstra asta.
 +
school/organizare-diploma.1556470603.txt.gz · Last modified: 2019/04/28 19:56 by razvan