User Tools

Site Tools


Sidebar

school:organizare-diploma

This is an old revision of the document!


= Organizarea proiectului de diplomă =

Folosim interschimbabil noțiunea de proiect de diplomă sau proiect de licență.

În general, proiect de diplomă se referă la proiect în ansamblul său (idee, proces, obiective, cod sursă, lucrare). Livrabilul final, documentul care va fi furnizat comisiei îl vom numi lucrare de diplomă sau lucrare de licență.

Informații utile

Parcurgeți cu atenție, de cel puțin 3 ori indicațiile generale legate de proiectul de diplomă.

Nu e nici o problemă susținerea proiectului de diplomă în sesiunea din septembrie. Dacă proiectul nu ajunge într-o fază satisfăcătoare pentru susținere în sesiunea din iulie îl vom amâna.

Mindset

Proiectul este al vostru. Voi trebuie să fiți convinși de ceea ce faceți. Nu trebuie mers pe ideea: "nu știu, așa mi s-a zis".

Contează ce faceți voi, nu ce fac ceilalți. Contează calitatea proiectului vostru nu faptul că alții au alte tipuri de teme și alte tipuri de exigențe.

Când întâmpinați o problemă, rezolvați-o.

Comunicare și colaborare proiect

Vom stabili un interval de întrevedere de 30 de minute o dată la două săptămâni pentru a discuta starea proiectului, probleme curente, respectarea planificării și sarcini pentru următoarele două săptămâni.

Folosim un director partajat Google Drive pentru a centraliza informații interne și orice fișiere de suport pentru lucrul la proiectul de diplomă. Fiecare proiect are un director partajat Google Drive unde veți pune documente. Vedeți și indicațiile de folosire Google Drive.

În directorul partajat vom avea un document pentru sumarul întâlnirilor și unul organizatoric unde veți completa descrierea proiectului, planificarea, status reports.

Există un director partajat Google Drive la nivelul studenților de licență dintr-un an universitar numit “Diploma - An1-An2 - Comun”. Aici veți linka rapoarte, slide-uri și unde veți trece informații de contact și unde vom completa catalogul. Tot aici vom completa feedback-ul pe rapoarte și prezentări.

Lucrul la proiect

Alocați-vă și folosiți consecvent 15 ore pe săptămână pentru a lucra la proiectul de diplomă. Sunt orele lucrative, neincluzând pauze. Să aveți 15 ore pe săptămână de lucru efectiv la proiectul de diplomă.

Puteți avea variații de implicare pe parcursul unei săptămâni, dar evitați-le pe cât posibil. Consecvența și disciplina în lucrul la proiect sunt foarte utile pentru a obține rezultate bune.

La fiecare săptămână să aveți un mic sumar de activate (status report) pe Google Drive cu ceea ce ați făcut și ce probleme ați întâlnit. Nimic fancy, 3-6 bullet-uri sunt OK.

Nu reinventați roata, folosiți tot ceea ce există. Proiectul vostru trebuie să aducă un plus domeniului, nu să refacă ceva existent fără să fie clari diferențiatorii.

Folosiți un repository Git pentru dezvoltarea proiectului. Puteți folosi GitHub, GitLab, BitBucket, beneficiind și de wiki (pentru documentație tehnică) și de issue tracker (pentru plasarea problemelor pe care le veți rezolva).

Când aveți orice problemă/neajuns, notați-o, altfel există riscul să o uitați. O puteți plasa ca issue pe issue tracker, nota pe wiki sau pe Google Drive.

Când lucrați la proiect folosind Git creați commit-uri mici și dese. Urmăriți și indicațiile de pe ROSEdu Techblog: * http://techblog.rosedu.org/git-good-practices.html * http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-1.html * http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-2.html * http://techblog.rosedu.org/git-is-the-answer-3.html

Folosiți pull request-uri și workflow-ul GitHub când lucrați la proiect. Dacă nu vă puteți baza pe mine (șanse bune din cauza încărcării mele) pentru recenzia pull request-ului, discutați între voi ca procesul să fie: creare pull request, recenzie pull request, aprobare/merge pull request.

Vedeți și indicațiile de aici. Se găsesc în directorul Google Drive comun.

Fiți disciplinați când lucrați la proiect: timp alocat consecvent, cod scris ca lumea, raporturi de activitate complete, frazare inteligibilă.

Aveți grijă la optimizare prematură și la overdesign. First make it run. Then make it run right. Then make it fast/small (choose one).

Codul proiectului să treacă prin recenzii (code review) să fie curat și aranjat. Să fie ușor pentru cineva (poate chiar voi) să continue proiectul, să nu rămână în aer și cvasi-imposibil de continuat.

Este recomandat (dar nu impus) să aveți documentație tehnică a proiectului (utilă pentru viitori dezvoltatori, contribuitori) pe wiki-ul proiectului.

Livrabile

Veți realiza două rapoarte intermediare pentru proiectul de diplomă. Nu contează dimensiunea, contează conținutul și calitatea acesuita; un raport poate avea și o singura pagină (sau poate jumătate de pagină) dacă este de calitate și cuprinde toate punctele importante.

Primul raport va avea ca termen 1 aprilie. Acesta va conține: * state of the art / related work * obiective, motivație * cazuri de utilizare (use cases) * componentele software/hardware ale proiectului (building blocks): pe ce platforme rulează, ce soluții existente folosești * diagramă arhitecturală, vedere de ansamblu (architectural overview): cum arată soluția, ce componente/module vei construi, ce interfețe vei folosi, modul de conectare între componente/module

Al doilea raport va avea ca termen 1 mai. Acesta va conține: * detalii de implementare * provocări, probleme întâlnite * lecții învățate (lessons learned) * starea curentă a proiectului (current status) * planificare pentru perioada următoare, până la finalul proiectului (roadmap, timeline, planning) * plan pentru testarea și evaluarea proiectului

Al doilea raport este candidat pentru participare la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești (are loc în prima parte a lunii mai), unde veți avea ocazia să vă antrenați la prezentarea proiectului în fața comisiei.

Lucrul la lucrarea de diplomă (documentul livrabil final) va începe la 1 iunie. După 20 iunie veți lucra exclusiv la lucrarea de diplomă și la slide-urile prezentării.

Nu se predă codul proiectului. Livrabilul constă în predarea lucrării de diplomă.

Scrisul rapoartelor și lucrării

Trebuie să motivați alegerile făcute, între ce ați optat. În general insistat pe răspunsul la întrebarea “De ce?”

No bullshit. Nu folosiți cuvinte/fraze care nu au înțeles și care doar umplu spațiul.

Nu vă ancorați în ideea de “cât de multe pagini trebuie să aibă documentația”. Insistăm pe calitate, nu pe cantitate.

Lucrarea și rapoartele le veți redacta în LaTeX folosind template-urile existente.

Evaluare

Vom face trei sesiuni de repetiție/simulare a prezentării/susținerii lucrării: * După realizarea primului raport * După realizarea celui de-al doilea raport dar înainte de SCS * Înainte de susținerea lucrării finale de diplomă (în sesiunea iulie sau septembrie)

O să vă acordăm o notă la fiecare nivel: raportul 1, raportul 2, înainte de susținere. Notele de la rapoarte sunt doar ca să știți pe unde stați între timp. Nota de dinainte de susținere e cea relevantă. Nota de dinainte de susținere este internă, o să v-o comunicăm în evaluarea noastră și va fi o recomandare pentru nota la lucrarea de diplomă.

Există o influență a notei din timpul anilor de licență. Practic, recomandarea noastră de notă va însemna cât de multe puncte veți primi în plus/minus față de nota din timpul anilor de licență.

Notele pe care vi le vom acorda vor fi agregare dintre două componente: nota pe raport/lucrare și nota pe repetiția prezentării.

Implementarea proiectului este pe locul 2: contează obiectivele și motivația proiectului și cât de mult ați rezolvat din ce v-ați propus și cum puteți demonstra asta.

school/organizare-diploma.1514713789.txt.gz · Last modified: 2017/12/31 11:49 by razvan