User Tools

Site Tools


Sidebar

contrib:rsoc:sidebar-vlc

Nume și descriere proiect

Extensie “Sidebar VLC” pentru FIREFOX

Categorie aplicație

 • Web/Multimedia

Obiective

Obiectivul este dezvoltarea unei extensii pentru Firefox capabila sa faca posibila redarea de fisiere multimedia (Audio/Video) aflate pe statia locala sau pe internet. Aceasta ar trebui sa aiba modalitati rudimentare de control Play/Pause/etc, un playlist si eventual sa fie integrata cu playerul VLC, astfel incat fisierele sa fie mutate in playlistul VLC la inchiderea browserului.

Grup țintă

Grupul tinta al extensiei il reprezinta toti utilizatorii browserului Mozilla Firefox si/sau al playerului VLC. Pe langa acestia, se adreseaza tuturor celor ce prefera sa asculte muzica sau sa vizioneze un film in timp ce navigheaza pe internet.

Limbaje de programare/biblioteci/aplicații/framework-uri folosite

Pentru dezvoltare, se vor folosi Aplicatiile Mozilla Firefox, si VideoLAN VLC Player. Limbajul de programare consta in principal din javascript, desi limbajele C/C++ vor fi in mod sigur folosite la interfatarea celor 2 aplicatii. Pentru redarea continutului multimedia, se va folosi VLC Web-plugins de la VideoLAN.

Cerințe necesare

Entuziasm si capacitatea de a lucra in echipa. Cunostinte minime de C/C++, XML, javascript si utilizare Mozilla Firefox.

Cerințe recomandate

Cunostintele bune de javascript sunt binevenite desi nu sunt absolut necesare. Speram sa invatati tot ce e necesar in etapa de documentare pentru proiect. De asemenea, deoarece VLC este scris in C/C++, trebuie sa fiti capabili sa faceti unele “tweak”-uri la codul plugin-ului. Cunostintele de folosire a unui SVN si general practices sunt de asemenea un plus.

Cunoștințe/abilități dobândite

In cadrul acestui proiect veti invata totul despre procesul de dezvoltare a unei extensii Firefox, veti dobandi cunostinte de programare in javascript, folosire a API-ului Firefox, proiectare a unei interfete cu utilizatorul si de folosire a CSS, XUL si XPCOM.

Plan/roadmap pe termen scurt

 • Ziua 1-4

- Studierea tutorialelor si documentarea privind uneltele de dezvoltare a unei extensii - Discutii despre strategia de lucru, interfata, moduri de implementare - Proiectarea aplicatiei - Impartirea task-urilor

 • Ziua 5-7

- Dezvoltarea unei structuri de baza pentru extensie

 • Ziua 8-18

- Dezvoltarea extensiei - Interfatarea cu VLC - Realizarea unui playlist - Implementarea interfetei de control a playerului - (Optional) Redimensionarea ferestrei video

 • Ziua 18-21

- Debugging - Optimizarea codului - Implementarea de alte feature-uri

Plan pe termen mediu (continuarea colaborării)

Dupa dezvoltarea acestei extensii, speram sa o publicam pe pagina de AddOns pentru firefox. Aceasta extensie vine in ajutorul iubitorilor multimedia, pentru care nu exista foarte multe extensii de acest gen. Dezvoltarea extensiei poate continua, existand posibilitatea de a dezvolta extensii mai bune pe teme asemanatoare. In orice caz, cel mai mare castig in urma acestui proiect il reprezinta cunostintele de dezvoltare a unei extensii.

Draft arhitectură (componente principale)

Stuctura extensiei este urmatoarea:

 • sidebar
  • O bara verticala retractabila in partea dreapta a browserului ce contine fereastra video si playlistul. Este preferabil redimensionabila pentru a permite o experienta mai buna in browsing.
 • statusbar
  • Se afla in partea de jos a sidebar-ului si contine butoanele de PLAY, PAUSE, OPEN, etc. Controleaza continutul multimedia din sidebar.

- o optiune de transparenta si redare a continutului in spatele paginii web afisate ar fi o facilitate interesanta -

Resurse disponibile

contrib/rsoc/sidebar-vlc.txt · Last modified: 2020/07/20 09:16 (external edit)