User Tools

Site Tools


school:diploma

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
school:diploma [2020/07/20 09:18]
127.0.0.1 external edit
school:diploma [2022/04/02 08:18] (current)
razvan [Exemple de lucrări de diplomă]
Line 1: Line 1:
 ====== Proiectul de diplomă ====== ====== Proiectul de diplomă ======
  
-  *  Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/2013-iulie/home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. +  * Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/2013-iulie/home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. 
-  *  Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/inscriere|pașii de aici]].+  * Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/inscriere|pașii de aici]].
  
 ===== Ce este o lucrare bună? ===== ===== Ce este o lucrare bună? =====
Line 9: Line 9:
  
 Pentru a fi într-o formă bună, lucrarea trebuie să prezinte foarte bine și convigător motivația proiectului și obiectivele proiectului. Adică răspunsurile la întrebările "De ce?" și "Ce?": Pentru a fi într-o formă bună, lucrarea trebuie să prezinte foarte bine și convigător motivația proiectului și obiectivele proiectului. Adică răspunsurile la întrebările "De ce?" și "Ce?":
-  -  **De ce este relevant proiectul?** (de ce este relevant domeniul proiectului, ce creșteri sau evoluții determină rezolvarea proiectului) +  - **De ce este relevant proiectul?** (de ce este relevant domeniul proiectului, ce creșteri sau evoluții determină rezolvarea proiectului) 
-  -  **Ce neajunsuri există (pe care proiectul le va rezolva)?** (Ce aspecte din domeniul proiectului nu există implementate/dezvoltate? Ce aspecte sunt rezolvate ineficient sau neoptim? Ce aspecte merită îmbunătățite?+  - **Ce neajunsuri există (pe care proiectul le va rezolva)?** (Ce aspecte din domeniul proiectului nu există implementate/dezvoltate? Ce aspecte sunt rezolvate ineficient sau neoptim? Ce aspecte merită îmbunătățite?
-  -  **De ce alte proiecte nu le rezolvă?** (Ce alte proiecte/abordări/idei sunt dezvoltate? Ce rezolvă fiecare? Ce nu rezolvă și își va propune proiectul curent să rezolve?)+  - **De ce alte proiecte nu le rezolvă?** (Ce alte proiecte/abordări/idei sunt dezvoltate? Ce rezolvă fiecare? Ce nu rezolvă și își va propune proiectul curent să rezolve?)
   -  **De ce sunt relevante neajunsurile/problemele?** (Cum va fi soluționarea lor utilă utilizatorilor? Care vor fi beneficiarii acestei soluții? Cum le va face viața mai bună?)   -  **De ce sunt relevante neajunsurile/problemele?** (Cum va fi soluționarea lor utilă utilizatorilor? Care vor fi beneficiarii acestei soluții? Cum le va face viața mai bună?)
   -  **Ce soluție propui?** (Ce propui cu adevărat? Ce abordare/idei propui? - nu detaliere de utilitare și tehnologii, e importantă abordarea/ideea)   -  **Ce soluție propui?** (Ce propui cu adevărat? Ce abordare/idei propui? - nu detaliere de utilitare și tehnologii, e importantă abordarea/ideea)
Line 27: Line 27:
 <note> <note>
 Să aveți în permanență răspunsul la întrebări de forma "De ce?". Adică să-i fie clar cititorului: Să aveți în permanență răspunsul la întrebări de forma "De ce?". Adică să-i fie clar cititorului:
-  *  De ce este util proiectul tău? +  * De ce este util proiectul tău? 
-  *  De ce este nevoie de funcționalitățile X și Y în proiect? +  * De ce este nevoie de funcționalitățile X și Y în proiect? 
-  *  De ce ai ales tehnologia X, Y sau Z? +  * De ce ai ales tehnologia X, Y sau Z? 
-  *  De ce ai luat o anumită decizie de proiectare sau implementare? +  * De ce ai luat o anumită decizie de proiectare sau implementare? 
-  *  De ce vorbești despre subiectul X? +  * De ce vorbești despre subiectul X? 
-  *  De ce vorbești despre subiectul X acolo/în acel loc? +  * De ce vorbești despre subiectul X acolo/în acel loc? 
-  *  Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării? +  * Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării? 
-  *  Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?+  * Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?
 </note> </note>
 +
 ===== Structură lucrare de diplomă ===== ===== Structură lucrare de diplomă =====
  
Line 125: Line 126:
   *  Template-uri pentru document și slide-uri găsiți în [[https://github.com/systems-cs-pub-ro/templates|repository-ul templates]].   *  Template-uri pentru document și slide-uri găsiți în [[https://github.com/systems-cs-pub-ro/templates|repository-ul templates]].
     *  Nu sunt obligatorii, puteți folosi și alte template-uri.     *  Nu sunt obligatorii, puteți folosi și alte template-uri.
-  *  Pentru redactarea documentului urmăriți indicațiile din [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki|proiectul Templates de pe Redmine-ul Systems]]. 
-    *  **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]]. 
-    *  Insist: **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]]. 
-      *  Dacă nu am fost clar: **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]]. 
- 
 ==== Utilitare ==== ==== Utilitare ====
  
Line 148: Line 144:
 ==== Exemple de lucrări de diplomă ==== ==== Exemple de lucrări de diplomă ====
  
-Exemple de lucrări de diplomă (documente și slide-uri) se găsesc [[https://drive.google.com/open?id=0B3h5Op_iFi3jNVFqN3YzYkFPbE0|aici]].+Exemple de lucrări de diplomă (documente și slide-uri) se găsesc [[https://drive.google.com/drive/folders/0B3h5Op_iFi3jNVFqN3YzYkFPbE0?resourcekey=0-cJIeS8VxxtM-nJmnBU20iw&usp=sharing|aici]].
  
 ==== Exemple de lucrări de disertație ==== ==== Exemple de lucrări de disertație ====
Line 156: Line 152:
 ==== Publicare fișiere ==== ==== Publicare fișiere ====
  
-  *  Pentru lucrul la proiectul de diplomă (partajare informații, structură, răspunsuri la întrebări, idei) e recomandat să folosiți Google Drive și să partajați conținutul cu coordonatorii. Cel mai bine creați un director partajat în care să puneți toate documentele, fișierele și resursele legate de proiectul de diplomă. Are persistență, e mai ușor de distribuit un link mai multor persoane și poate fi organizat împreună cu alte informații. Dați un nume reprezentativ directorului partajat Google Drive, de forma "Diploma 2013-2014 - Prenume Nume - Nume Proiect" și partajați-l cu persoanele relevante.+  *  Pentru lucrul la proiectul de diplomă (partajare informații, structură, răspunsuri la întrebări, idei) e recomandat să folosiți Google Drive și să partajați conținutul cu coordonatorii. Cel mai bine creați un director partajat în care să puneți toate documentele, fișierele și resursele legate de proiectul de diplomă. Are persistență, e mai ușor de distribuit un link mai multor persoane și poate fi organizat împreună cu alte informații. Dați un nume reprezentativ directorului partajat Google Drive, de forma "Diploma 2013-2014 - NUME Prenume - Nume Proiect" și partajați-l cu persoanele relevante.
     *  Evitați trimiterea de atașamente. Sunt dificil de regăsit și se pierde centralizarea de pe Google Drive.     *  Evitați trimiterea de atașamente. Sunt dificil de regăsit și se pierde centralizarea de pe Google Drive.
   *  Pe cât posibil folosiți documente Google pentru discuții legate de proiectul de diplomă; coordonatorul vă poate da ușor recenzie în formă de editare colaborativă sau comentarii. La fel ca în cazul directorului, dați un nume reprezentativ documentul, de forma "Diploma 2013-2014 - NUME Prenume - Titlu proiect".   *  Pe cât posibil folosiți documente Google pentru discuții legate de proiectul de diplomă; coordonatorul vă poate da ușor recenzie în formă de editare colaborativă sau comentarii. La fel ca în cazul directorului, dați un nume reprezentativ documentul, de forma "Diploma 2013-2014 - NUME Prenume - Titlu proiect".
Line 162: Line 158:
     *  Puteți uploada versiuni diferite ale aceluiași fișier în aceeași "intrare" în Google Drive. Folosiți ''Right click -> Manage versions -> Upload new version''. Detalii [[https://support.google.com/drive/answer/2409045?hl=en|aici]].     *  Puteți uploada versiuni diferite ale aceluiași fișier în aceeași "intrare" în Google Drive. Folosiți ''Right click -> Manage versions -> Upload new version''. Detalii [[https://support.google.com/drive/answer/2409045?hl=en|aici]].
   *  Când lucrați la documentul pentru lucrarea de diplomă și îl veți trimite pentru recenzie, **să fie în în format PDF** (e universal și se vede peste tot la fel).   *  Când lucrați la documentul pentru lucrarea de diplomă și îl veți trimite pentru recenzie, **să fie în în format PDF** (e universal și se vede peste tot la fel).
-  *  Pentru fișierele obținute din redactare, **folosiți format PDF (portabil)** și un nume reprezentativ. De exemplu: "Diploma 2013-2014 - Prenume Nume - Nume Proiect.pdf" ca să fie ușor de identificat când îl puneți pe un stick sau îl atașați la un e-mail sau îl publicați la un loc cu altele.+  *  Pentru fișierele obținute din redactare, **folosiți format PDF (portabil)** și un nume reprezentativ. De exemplu: "Diploma 2013-2014 - NUME Prenume - Nume Proiect.pdf" ca să fie ușor de identificat când îl puneți pe un stick sau îl atașați la un e-mail sau îl publicați la un loc cu altele.
   *  Când trimiteți un fișier coordonatorului sau unei alte persoane, e recomandat să îl puneție pe Google Drive / Dropbox / alt serviciu de sharing.    *  Când trimiteți un fișier coordonatorului sau unei alte persoane, e recomandat să îl puneție pe Google Drive / Dropbox / alt serviciu de sharing. 
   *  Dacă aveți de adăugat un document/fișier în mai multe directoare pe Google Drive, folosiți [[http://teachingforward.net/2015/09/06/adding-files-to-multiple-folders-in-google-drive/|facilitatea specifică Google Drive]] (cu ajutorul combinației de taste ''Shift+z''); **nu** faceți o copie a fișierului/documentului că devine dificilă gestiunea sa: o modificare trebuie făcută apoi în mai multe locuri.   *  Dacă aveți de adăugat un document/fișier în mai multe directoare pe Google Drive, folosiți [[http://teachingforward.net/2015/09/06/adding-files-to-multiple-folders-in-google-drive/|facilitatea specifică Google Drive]] (cu ajutorul combinației de taste ''Shift+z''); **nu** faceți o copie a fișierului/documentului că devine dificilă gestiunea sa: o modificare trebuie făcută apoi în mai multe locuri.
Line 407: Line 403:
  
 <note important> <note important>
-    * NU VĂ APUCAȚI DE SUPORTUL DE PREZENTARE FĂCÂND SLIDE-URI ÎN FAȚA LAPTOP-ULUI**. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.+**NU VĂ APUCAȚI DE SUPORTUL DE PREZENTARE FĂCÂND SLIDE-URI ÎN FAȚA LAPTOP-ULUI**. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.
  
 Iată cel mai mare secret al unei prezentări de succes: suportul de prezentare NU ÎL REPREZINTĂ slide-urile. Îl reprezintă ideile, cursivitatea lor, coerența. Astea NU SE FAC pe slide-uri, NU SE FAC în fața laptop-ului. Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri. Iată cel mai mare secret al unei prezentări de succes: suportul de prezentare NU ÎL REPREZINTĂ slide-urile. Îl reprezintă ideile, cursivitatea lor, coerența. Astea NU SE FAC pe slide-uri, NU SE FAC în fața laptop-ului. Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri.
Line 414: Line 410:
 Mindset-ul vostru trebuie să fie unul: să insist la fiecare pas pe DE CE am făcut (motivație, obiective) și CE AM OBȚINUT (rezultate), mai puțin pe CE AM FĂCUT și CUM AM FĂCUT. Mindset-ul vostru trebuie să fie unul: să insist la fiecare pas pe DE CE am făcut (motivație, obiective) și CE AM OBȚINUT (rezultate), mai puțin pe CE AM FĂCUT și CUM AM FĂCUT.
  
-Succesiunea ideilor trebuie să fie de la concret la abstract. Arătați întâi ceva concret: use case, un exemplu de rezultat unde vrei să ajungi, o problemă concretă, apoi prezinți ideea (de rezolvare, de proiectare, de investigare). Când prezinți concretul prima oară, audiența va înțelege ce vrei și apoi prezinți ideea ta.+Succesiunea ideilor trebuie să fie de la concret la abstract. Arătați întâi ceva concret: use case, un exemplu de rezultat unde vrei să ajungi, o problemă concretă, apoi prezinți ideea (de rezolvare, de proiectare, de investigare). Când prezinți concretul prima oară, audiența va înțelege ce vrei și apoi prezinți ideea ta. În general (pot fi și excepții), ordinea ideilor / slide-urilo este 
 +  - de ce? (nevoie / utilitate / movitație, scenarii) 
 +  - ce? (ce urmărim să facem, unde vrem să ajungem obiective) 
 +  - cum? (cum am făcut, ce pași, arhitectură) 
 +  - ce a rezultat? (unde suntem, ce avem, ce vrem să mai facem)
  
 Nu trebuie (ba chiar e contra-indicat) să aveți structura slide-urilor similară cu a documentului. Documentul este o informație completă, exhaustivă care poate fi parcursă în orice mod dorește cititorul. Slide-urile (și prezentare) sunt o selecție a ideilor puse într-o formă narativă, o poveste coerentă, cu legătură între slide-uri, care "vând" audienței în primul rând IDEEA și REZULTATELE proiectului, abia apoi IDEEA DE IMPLEMENTARE sau PRINCIPIILE DE PROIECTARE. Nu trebuie (ba chiar e contra-indicat) să aveți structura slide-urilor similară cu a documentului. Documentul este o informație completă, exhaustivă care poate fi parcursă în orice mod dorește cititorul. Slide-urile (și prezentare) sunt o selecție a ideilor puse într-o formă narativă, o poveste coerentă, cu legătură între slide-uri, care "vând" audienței în primul rând IDEEA și REZULTATELE proiectului, abia apoi IDEEA DE IMPLEMENTARE sau PRINCIPIILE DE PROIECTARE.
Line 421: Line 421:
  
 ==== Indicații ==== ==== Indicații ====
 +
 +Să îți fie clar pentru fiecare slide "Care este rostul acestui slide? Ce vreau să arăt cu acest slide?".
 +
 +Un slide = o idee. Nu puneți mai multe idei pe un slide, va fi confuzant. Titul slide-ului corespunde ideii prezentate în acel slide.
  
   *  Realizați slide-urile în mod iterativ. După fiecare iterație cereți feedback de la echipa de coordonare:   *  Realizați slide-urile în mod iterativ. După fiecare iterație cereți feedback de la echipa de coordonare:
Line 446: Line 450:
 ==== Template-uri ==== ==== Template-uri ====
  
-  *  Template-uri pentru document și slide-uri găsiți și pe [[https://systems.cs.pub.ro/teaching/bachelor-projects/|site-ul Systems]].+  *  Template-uri pentru document și slide-uri găsiți [[https://drive.google.com/drive/folders/1mq6Lbw6m0H48erw_jPTu2MPSRkIIPEmR?usp=sharing|aici]]. Vedeți și template-urile [[https://github.com/cs-pub-ro/templates|LaTeX Beamer]].
     *  Nu sunt obligatorii, puteți folosi și alte template-uri.     *  Nu sunt obligatorii, puteți folosi și alte template-uri.
   *  Sunt foarte importante [[#titulaturi|indicațiile despre titulaturi]].   *  Sunt foarte importante [[#titulaturi|indicațiile despre titulaturi]].
school/diploma.1595225889.txt.gz · Last modified: 2020/07/20 09:18 by 127.0.0.1