User Tools

Site Tools


school:diploma

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision Both sides next revision
school:diploma [2020/07/20 09:18]
127.0.0.1 external edit
school:diploma [2020/08/28 07:44]
razvan
Line 1: Line 1:
 ====== Proiectul de diplomă ====== ====== Proiectul de diplomă ======
  
-  *  Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/2013-iulie/home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. +  * Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/2013-iulie/home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. 
-  *  Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/inscriere|pașii de aici]].+  * Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/inscriere|pașii de aici]].
  
 ===== Ce este o lucrare bună? ===== ===== Ce este o lucrare bună? =====
Line 9: Line 9:
  
 Pentru a fi într-o formă bună, lucrarea trebuie să prezinte foarte bine și convigător motivația proiectului și obiectivele proiectului. Adică răspunsurile la întrebările "De ce?" și "Ce?": Pentru a fi într-o formă bună, lucrarea trebuie să prezinte foarte bine și convigător motivația proiectului și obiectivele proiectului. Adică răspunsurile la întrebările "De ce?" și "Ce?":
-  -  **De ce este relevant proiectul?** (de ce este relevant domeniul proiectului, ce creșteri sau evoluții determină rezolvarea proiectului) +  - **De ce este relevant proiectul?** (de ce este relevant domeniul proiectului, ce creșteri sau evoluții determină rezolvarea proiectului) 
-  -  **Ce neajunsuri există (pe care proiectul le va rezolva)?** (Ce aspecte din domeniul proiectului nu există implementate/dezvoltate? Ce aspecte sunt rezolvate ineficient sau neoptim? Ce aspecte merită îmbunătățite?+  - **Ce neajunsuri există (pe care proiectul le va rezolva)?** (Ce aspecte din domeniul proiectului nu există implementate/dezvoltate? Ce aspecte sunt rezolvate ineficient sau neoptim? Ce aspecte merită îmbunătățite?
-  -  **De ce alte proiecte nu le rezolvă?** (Ce alte proiecte/abordări/idei sunt dezvoltate? Ce rezolvă fiecare? Ce nu rezolvă și își va propune proiectul curent să rezolve?)+  - **De ce alte proiecte nu le rezolvă?** (Ce alte proiecte/abordări/idei sunt dezvoltate? Ce rezolvă fiecare? Ce nu rezolvă și își va propune proiectul curent să rezolve?)
   -  **De ce sunt relevante neajunsurile/problemele?** (Cum va fi soluționarea lor utilă utilizatorilor? Care vor fi beneficiarii acestei soluții? Cum le va face viața mai bună?)   -  **De ce sunt relevante neajunsurile/problemele?** (Cum va fi soluționarea lor utilă utilizatorilor? Care vor fi beneficiarii acestei soluții? Cum le va face viața mai bună?)
   -  **Ce soluție propui?** (Ce propui cu adevărat? Ce abordare/idei propui? - nu detaliere de utilitare și tehnologii, e importantă abordarea/ideea)   -  **Ce soluție propui?** (Ce propui cu adevărat? Ce abordare/idei propui? - nu detaliere de utilitare și tehnologii, e importantă abordarea/ideea)
Line 27: Line 27:
 <note> <note>
 Să aveți în permanență răspunsul la întrebări de forma "De ce?". Adică să-i fie clar cititorului: Să aveți în permanență răspunsul la întrebări de forma "De ce?". Adică să-i fie clar cititorului:
-  *  De ce este util proiectul tău? +  * De ce este util proiectul tău? 
-  *  De ce este nevoie de funcționalitățile X și Y în proiect? +  * De ce este nevoie de funcționalitățile X și Y în proiect? 
-  *  De ce ai ales tehnologia X, Y sau Z? +  * De ce ai ales tehnologia X, Y sau Z? 
-  *  De ce ai luat o anumită decizie de proiectare sau implementare? +  * De ce ai luat o anumită decizie de proiectare sau implementare? 
-  *  De ce vorbești despre subiectul X? +  * De ce vorbești despre subiectul X? 
-  *  De ce vorbești despre subiectul X acolo/în acel loc? +  * De ce vorbești despre subiectul X acolo/în acel loc? 
-  *  Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării? +  * Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării? 
-  *  Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?+  * Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?
 </note> </note>
 +
 ===== Structură lucrare de diplomă ===== ===== Structură lucrare de diplomă =====
  
Line 407: Line 408:
  
 <note important> <note important>
-    * NU VĂ APUCAȚI DE SUPORTUL DE PREZENTARE FĂCÂND SLIDE-URI ÎN FAȚA LAPTOP-ULUI**. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.+**NU VĂ APUCAȚI DE SUPORTUL DE PREZENTARE FĂCÂND SLIDE-URI ÎN FAȚA LAPTOP-ULUI**. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.
  
 Iată cel mai mare secret al unei prezentări de succes: suportul de prezentare NU ÎL REPREZINTĂ slide-urile. Îl reprezintă ideile, cursivitatea lor, coerența. Astea NU SE FAC pe slide-uri, NU SE FAC în fața laptop-ului. Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri. Iată cel mai mare secret al unei prezentări de succes: suportul de prezentare NU ÎL REPREZINTĂ slide-urile. Îl reprezintă ideile, cursivitatea lor, coerența. Astea NU SE FAC pe slide-uri, NU SE FAC în fața laptop-ului. Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri.
school/diploma.txt · Last modified: 2022/04/02 08:18 by razvan