User Tools

Site Tools


school:diploma

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
Next revision Both sides next revision
school:diploma [2016/07/01 11:43]
razvan [Structură]
school:diploma [2020/06/26 11:03]
razvan [Indicații]
Line 123: Line 123:
  
 * Urmăriți indicațiile generale de [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/redactare#template-uri|aici]]. * Urmăriți indicațiile generale de [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/redactare#template-uri|aici]].
-* Template-uri pentru document și slide-uri găsiți și pe [[https://systems.cs.pub.ro/teaching/bachelor-projects/|site-ul Systems]].+* Template-uri pentru document și slide-uri găsiți în [[https://github.com/systems-cs-pub-ro/templates|repository-ul templates]].
 ** Nu sunt obligatorii, puteți folosi și alte template-uri. ** Nu sunt obligatorii, puteți folosi și alte template-uri.
-* Pentru redactarea documentului urmăriți indicațiile din [[https://systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki|proiectul Templates de pe Redmine-ul Systems]]. +* Pentru redactarea documentului urmăriți indicațiile din [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki|proiectul Templates de pe Redmine-ul Systems]]. 
-** **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]]. +** **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]]. 
-** Insist: **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]]. +** Insist: **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]]. 
-*** Dacă nu am fost clar: **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]].+*** Dacă nu am fost clar: **Foarte importante** sunt indicațiile din pagina [[https://old.systems.cs.pub.ro/projects/projects/templates/wiki/DocumentTips|DocumentTips]].
  
 === Utilitare === === Utilitare ===
Line 148: Line 148:
 === Exemple de lucrări de diplomă === === Exemple de lucrări de diplomă ===
  
-* [[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/attachments/82/licenta-zcov-andreea-lucau.pdf|Andreea Lucău - A Zero Config Solution for OpenVPN]] +Exemple de lucrări de diplomă (documente și slide-uri) se găsesc [[https://drive.google.com/open?id=0B3h5Op_iFi3jNVFqN3YzYkFPbE0|aici]].
-[[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/attachments/39/thesis.pdf|Vlad Dogaru - Educational Operating System Analysis Tool]] +
-* [[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/attachments/80/thesis.pdf|Vali Priescu - On-demand Filesystem Freezing]] +
-* [[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/attachments/143/thesis.pdf|Mihai Maruseac - Iogrind: I/O Operations Analysis For Improved Application Startup]] +
-* [[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/documents/40|Andrada Georgescu - Enhancements and Porting Updates to Trickle Bandwidth Shaping Tool]] +
-* [[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/documents/59|Alex Copoț - Optimizing TCP and UDP Port Allocation in the Linux Kernel]] +
-* [[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/documents/65|Radu Caragea - Automatic Patch Submission and Validation of the Linux Kernel]] +
-* [[http://ixlabs.cs.pub.ro/redmine/documents/66|Vali Goșu - vmchecker: Enhancements and Scalability]]+
  
 === Exemple de lucrări de disertație === === Exemple de lucrări de disertație ===
  
-Exemple de lucrări de disertație se găsesc [[https://drive.google.com/folderview?id=0B3h5Op_iFi3jfnlZRFNfaGtrcy1HUkdsM3Q4Z2pOdWlvSDNDM0stTklTVUxUZkN5eTRma28&usp=sharing|aici]].+Exemple de lucrări de disertație și rapoarte de cercetare (documente și slide-uri) se găsesc [[https://drive.google.com/folderview?id=0B3h5Op_iFi3jfnlZRFNfaGtrcy1HUkdsM3Q4Z2pOdWlvSDNDM0stTklTVUxUZkN5eTRma28&usp=sharing|aici]].
  
 === Publicare fișiere === === Publicare fișiere ===
  
-* Pentru lucrul la proiectul de diplomă (partajare informații, structură, răspunsuri la întrebări, idei) e recomandat să folosiți Google Drive și să partajați conținutul cu coordonatorii. Cel mai bine creați un director partajat în care să puneți toate documentele, fișierele și resursele legate de proiectul de diplomă. Are persistență, e mai ușor de distribuit un link mai multor persoane și poate fi organizat împreună cu alte informații. Dați un nume reprezentativ directorului partajat Google Drive, de forma "Diploma 2013-2014 - Prenume Nume - Nume Proiect" și partajați-l cu persoanele relevante.+* Pentru lucrul la proiectul de diplomă (partajare informații, structură, răspunsuri la întrebări, idei) e recomandat să folosiți Google Drive și să partajați conținutul cu coordonatorii. Cel mai bine creați un director partajat în care să puneți toate documentele, fișierele și resursele legate de proiectul de diplomă. Are persistență, e mai ușor de distribuit un link mai multor persoane și poate fi organizat împreună cu alte informații. Dați un nume reprezentativ directorului partajat Google Drive, de forma "Diploma 2013-2014 - Prenume Nume - Nume Proiect" și partajați-l cu persoanele relevante.
 ** Evitați trimiterea de atașamente. Sunt dificil de regăsit și se pierde centralizarea de pe Google Drive. ** Evitați trimiterea de atașamente. Sunt dificil de regăsit și se pierde centralizarea de pe Google Drive.
-* Pe cât posibil folosiți documente Google pentru discuții legate de proiectul de diplomă; coordonatorul vă poate da ușor recenzie în formă de editare colaborativă sau comentarii. La fel ca în cazul directorului, dați un nume reprezentativ documentul, de forma "Diploma 2013-2014 - Prenume Nume Nume Proiect". +* Pe cât posibil folosiți documente Google pentru discuții legate de proiectul de diplomă; coordonatorul vă poate da ușor recenzie în formă de editare colaborativă sau comentarii. La fel ca în cazul directorului, dați un nume reprezentativ documentul, de forma "Diploma 2013-2014 - NUME Prenume - Titlu proiect". 
-* Dacă alegeți să nu folosiți document Google, folosiiț fișiere **în format PDF**.+* Dacă alegeți să nu folosiți document Google, folosițfișiere **în format PDF**.
 ** Puteți uploada versiuni diferite ale aceluiași fișier în aceeași "intrare" în Google Drive. Folosiți ''Right click -> Manage versions -> Upload new version''. Detalii [[https://support.google.com/drive/answer/2409045?hl=en|aici]]. ** Puteți uploada versiuni diferite ale aceluiași fișier în aceeași "intrare" în Google Drive. Folosiți ''Right click -> Manage versions -> Upload new version''. Detalii [[https://support.google.com/drive/answer/2409045?hl=en|aici]].
 * Când lucrați la documentul pentru lucrarea de diplomă și îl veți trimite pentru recenzie, **să fie în în format PDF** (e universal și se vede peste tot la fel). * Când lucrați la documentul pentru lucrarea de diplomă și îl veți trimite pentru recenzie, **să fie în în format PDF** (e universal și se vede peste tot la fel).
-* Pentru fișierele obținute din redactare, **folosiți format PDF (portabil)** și un nume reprezentativ. De exemplu: "Diploma_2013-2014_Prenume-Nume.pdf" ca să fie ușor de identificat când îl puneți pe un stick sau îl atașați la un e-mail sau îl publicați la un loc cu altele.+* Pentru fișierele obținute din redactare, **folosiți format PDF (portabil)** și un nume reprezentativ. De exemplu: "Diploma 2013-2014 Prenume Nume - Nume Proiect.pdf" ca să fie ușor de identificat când îl puneți pe un stick sau îl atașați la un e-mail sau îl publicați la un loc cu altele.
 * Când trimiteți un fișier coordonatorului sau unei alte persoane, e recomandat să îl puneție pe Google Drive / Dropbox / alt serviciu de sharing.  * Când trimiteți un fișier coordonatorului sau unei alte persoane, e recomandat să îl puneție pe Google Drive / Dropbox / alt serviciu de sharing. 
 * Dacă aveți de adăugat un document/fișier în mai multe directoare pe Google Drive, folosiți [[http://teachingforward.net/2015/09/06/adding-files-to-multiple-folders-in-google-drive/|facilitatea specifică Google Drive]] (cu ajutorul combinației de taste ''Shift+z''); **nu** faceți o copie a fișierului/documentului că devine dificilă gestiunea sa: o modificare trebuie făcută apoi în mai multe locuri. * Dacă aveți de adăugat un document/fișier în mai multe directoare pe Google Drive, folosiți [[http://teachingforward.net/2015/09/06/adding-files-to-multiple-folders-in-google-drive/|facilitatea specifică Google Drive]] (cu ajutorul combinației de taste ''Shift+z''); **nu** faceți o copie a fișierului/documentului că devine dificilă gestiunea sa: o modificare trebuie făcută apoi în mai multe locuri.
Line 177: Line 170:
 * Puteți printa față-verso sau doar față, nu există ceva impus. * Puteți printa față-verso sau doar față, nu există ceva impus.
 * În general, nu este nevoie de o copertă "șmecheră" decât dacă așa solicită coordonatorul. * În general, nu este nevoie de o copertă "șmecheră" decât dacă așa solicită coordonatorul.
 +** **RD**: Pentru ce care lucrați cu mine: Lucrarea o printați și o spiralați, copertă simplă, să dureze maxim 10 minute tot procesul la xeroxul de lângă sala EC004. KISS. 
 ** Dacă nu există o solicitare explicită din partea coordonatorului, o copertă simplă, îndosariată cu plastic (folie transparentă în față, plastic/carton în spate)., așa cum se face la xerox-ul din hol EC, lângă EC004, este OK. ** Dacă nu există o solicitare explicită din partea coordonatorului, o copertă simplă, îndosariată cu plastic (folie transparentă în față, plastic/carton în spate)., așa cum se face la xerox-ul din hol EC, lângă EC004, este OK.
 ** Dacă vreți voi musai sau vi se solicită o copertă "șmecheră", o puteți face în ce limbă doriți (română sau engleză). Puteți avea text în engleză și copertă "șmecheră" în română. ** Dacă vreți voi musai sau vi se solicită o copertă "șmecheră", o puteți face în ce limbă doriți (română sau engleză). Puteți avea text în engleză și copertă "șmecheră" în română.
- 
 == Redactare lucrare de diplomă == == Redactare lucrare de diplomă ==
  
 * Urmăriți indicațiile generale de [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/redactare|aici]]. * Urmăriți indicațiile generale de [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/redactare|aici]].
 +* Vedeți inficațiile legate de editare/redactare de [[https://www.csc2.ncsu.edu/faculty/mpsingh/local/advice/editing.html|aici]] (în limba engleză).
 * Redactați iterativ lucrarea, după fiecare iterație consultați și echipa de coordonare: * Redactați iterativ lucrarea, după fiecare iterație consultați și echipa de coordonare:
 ** Întâi cuprinsul (titlul capitolelor și secțiunilor) ** Întâi cuprinsul (titlul capitolelor și secțiunilor)
Line 401: Line 395:
 Este utilă și parcurgerea [[http://thevisualcommunicationguy.com/wp-content/uploads/2014/09/Infographic_Did-I-Plagiarize.jpg|acestei imagini]]. Este utilă și parcurgerea [[http://thevisualcommunicationguy.com/wp-content/uploads/2014/09/Infographic_Did-I-Plagiarize.jpg|acestei imagini]].
 == Realizare slide-uri pentru susținere/prezentare == == Realizare slide-uri pentru susținere/prezentare ==
 +
 +=== Mindset ===
 +
 +<note important>
 +**NU VĂ APUCAȚI DE SUPORTUL DE PREZENTARE FĂCÂND SLIDE-URI ÎN FAȚA LAPTOP-ULUI**. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.
 +
 +Iată cel mai mare secret al unei prezentări de succes: suportul de prezentare NU ÎL REPREZINTĂ slide-urile. Îl reprezintă ideile, cursivitatea lor, coerența. Astea NU SE FAC pe slide-uri, NU SE FAC în fața laptop-ului. Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri.
 +</note>
 +
 +Mindset-ul vostru trebuie să fie unul: să insist la fiecare pas pe DE CE am făcut (motivație, obiective) și CE AM OBȚINUT (rezultate), mai puțin pe CE AM FĂCUT și CUM AM FĂCUT.
 +
 +Succesiunea ideilor trebuie să fie de la concret la abstract. Arătați întâi ceva concret: use case, un exemplu de rezultat unde vrei să ajungi, o problemă concretă, apoi prezinți ideea (de rezolvare, de proiectare, de investigare). Când prezinți concretul prima oară, audiența va înțelege ce vrei și apoi prezinți ideea ta.
 +
 +Nu trebuie (ba chiar e contra-indicat) să aveți structura slide-urilor similară cu a documentului. Documentul este o informație completă, exhaustivă care poate fi parcursă în orice mod dorește cititorul. Slide-urile (și prezentare) sunt o selecție a ideilor puse într-o formă narativă, o poveste coerentă, cu legătură între slide-uri, care "vând" audienței în primul rând IDEEA și REZULTATELE proiectului, abia apoi IDEEA DE IMPLEMENTARE sau PRINCIPIILE DE PROIECTARE.
 +
 +Mindset-ul vostru nu trebuie să fie riguros și profesoral / pedagogic. Nu trebuie (ba chiar e contra-productiv) să insistați pe fiecare detaliu, să explicați fiecare parte tehnică și fiecare decizie; nu trebuie să aveți acoperire până la ultimul nivel de cunoaștere a ceea ce prezentați. Mindset-ul trebuie să fie unul de sales, de pitching, în care prezinți în linii mari idea și insiști pe IMPACT, MOTIVAȚIE, ORIGINALITATE, BENEFICII. Detaliile se găsesc în document. Prezentarea e mai mult un act de vânzare / de persuasiune a ideii proiectului vostru.
 +
 +=== Indicații ===
  
 * Realizați slide-urile în mod iterativ. După fiecare iterație cereți feedback de la echipa de coordonare: * Realizați slide-urile în mod iterativ. După fiecare iterație cereți feedback de la echipa de coordonare:
Line 410: Line 422:
 * Pentru comunicare cu echipa de coordonare, urmăriți [[#publicare_fisiere|indicațiile de publicare a fișirelor]]. * Pentru comunicare cu echipa de coordonare, urmăriți [[#publicare_fisiere|indicațiile de publicare a fișirelor]].
 * În realizarea slide-urilor și în susținerea prezentării urmăriți și [[http://www.businessinsider.com/most-common-presentation-mistakes-2014-8|indicațiile de aici]]. * În realizarea slide-urilor și în susținerea prezentării urmăriți și [[http://www.businessinsider.com/most-common-presentation-mistakes-2014-8|indicațiile de aici]].
 +
 +=== Narativ slide-uri ===
 +
 +Slide-urile să urmeze un fir narativ cursiv. Să fie ușor pentru public să urmărească prezentarea. Asta înseamnă o structură de forma:
 +  - prezentarea voastră și a proiectului
 +  - contextul proiectului
 +  - problema, nevoia, motivația
 +  - cazuri de utilizare (use cases) cu exemple concrete care să justifice soluția voastră
 +  - obiectivele, descrierea scurtă a soluției, ce vă propuneți să faceți
 +  - ce există deja, plusuri/minusuri, unde se plasează soluția voastră (state of the art + beyond state of the art)
 +  - cum ați rezolvat problemele, detalii de arhitectură, implementare
 +  - testare și evaluare
 +  - concluzii, dezvoltări ulterioare
  
 === Template-uri === === Template-uri ===
Line 480: Line 505:
 * Citați imaginile pe care le folosiți în slide-uri dacă nu sunt făcut de voi. La fel citați statistici sau alte lucruri pe care le prezentați la capitolul context. Pentru a nu încărca fiecare slide e recomandat ca aceste referințe să se găsească pe un ultim slide; dar un slide pe care nu îl veți afișa publicului; e doar un slide care să aibă referințele pentru a fi legitime slide-urile și pentru a permite cuiva consultarea offline a referințelor. * Citați imaginile pe care le folosiți în slide-uri dacă nu sunt făcut de voi. La fel citați statistici sau alte lucruri pe care le prezentați la capitolul context. Pentru a nu încărca fiecare slide e recomandat ca aceste referințe să se găsească pe un ultim slide; dar un slide pe care nu îl veți afișa publicului; e doar un slide care să aibă referințele pentru a fi legitime slide-urile și pentru a permite cuiva consultarea offline a referințelor.
 == Susținere/Prezentare lucrare de diplomă == == Susținere/Prezentare lucrare de diplomă ==
 +
 +
  
 * Găsiți indicații generice [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/sustinere|aici]]. * Găsiți indicații generice [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/sustinere|aici]].
school/diploma.txt · Last modified: 2022/04/02 08:18 by razvan