User Tools

Site Tools


school:diploma

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
school:diploma [2020/07/20 09:18]
127.0.0.1 external edit
school:diploma [2020/08/28 07:44] (current)
razvan
Line 1: Line 1:
 ====== Proiectul de diplomă ====== ====== Proiectul de diplomă ======
  
-  *  Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/2013-iulie/home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. +  * Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/licenta/2013-iulie/home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. 
-  *  Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/inscriere|pașii de aici]].+  * Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/inscriere|pașii de aici]].
  
 ===== Ce este o lucrare bună? ===== ===== Ce este o lucrare bună? =====
Line 9: Line 9:
  
 Pentru a fi într-o formă bună, lucrarea trebuie să prezinte foarte bine și convigător motivația proiectului și obiectivele proiectului. Adică răspunsurile la întrebările "De ce?" și "Ce?": Pentru a fi într-o formă bună, lucrarea trebuie să prezinte foarte bine și convigător motivația proiectului și obiectivele proiectului. Adică răspunsurile la întrebările "De ce?" și "Ce?":
-  -  **De ce este relevant proiectul?** (de ce este relevant domeniul proiectului, ce creșteri sau evoluții determină rezolvarea proiectului) +  - **De ce este relevant proiectul?** (de ce este relevant domeniul proiectului, ce creșteri sau evoluții determină rezolvarea proiectului) 
-  -  **Ce neajunsuri există (pe care proiectul le va rezolva)?** (Ce aspecte din domeniul proiectului nu există implementate/dezvoltate? Ce aspecte sunt rezolvate ineficient sau neoptim? Ce aspecte merită îmbunătățite?+  - **Ce neajunsuri există (pe care proiectul le va rezolva)?** (Ce aspecte din domeniul proiectului nu există implementate/dezvoltate? Ce aspecte sunt rezolvate ineficient sau neoptim? Ce aspecte merită îmbunătățite?
-  -  **De ce alte proiecte nu le rezolvă?** (Ce alte proiecte/abordări/idei sunt dezvoltate? Ce rezolvă fiecare? Ce nu rezolvă și își va propune proiectul curent să rezolve?)+  - **De ce alte proiecte nu le rezolvă?** (Ce alte proiecte/abordări/idei sunt dezvoltate? Ce rezolvă fiecare? Ce nu rezolvă și își va propune proiectul curent să rezolve?)
   -  **De ce sunt relevante neajunsurile/problemele?** (Cum va fi soluționarea lor utilă utilizatorilor? Care vor fi beneficiarii acestei soluții? Cum le va face viața mai bună?)   -  **De ce sunt relevante neajunsurile/problemele?** (Cum va fi soluționarea lor utilă utilizatorilor? Care vor fi beneficiarii acestei soluții? Cum le va face viața mai bună?)
   -  **Ce soluție propui?** (Ce propui cu adevărat? Ce abordare/idei propui? - nu detaliere de utilitare și tehnologii, e importantă abordarea/ideea)   -  **Ce soluție propui?** (Ce propui cu adevărat? Ce abordare/idei propui? - nu detaliere de utilitare și tehnologii, e importantă abordarea/ideea)
Line 27: Line 27:
 <note> <note>
 Să aveți în permanență răspunsul la întrebări de forma "De ce?". Adică să-i fie clar cititorului: Să aveți în permanență răspunsul la întrebări de forma "De ce?". Adică să-i fie clar cititorului:
-  *  De ce este util proiectul tău? +  * De ce este util proiectul tău? 
-  *  De ce este nevoie de funcționalitățile X și Y în proiect? +  * De ce este nevoie de funcționalitățile X și Y în proiect? 
-  *  De ce ai ales tehnologia X, Y sau Z? +  * De ce ai ales tehnologia X, Y sau Z? 
-  *  De ce ai luat o anumită decizie de proiectare sau implementare? +  * De ce ai luat o anumită decizie de proiectare sau implementare? 
-  *  De ce vorbești despre subiectul X? +  * De ce vorbești despre subiectul X? 
-  *  De ce vorbești despre subiectul X acolo/în acel loc? +  * De ce vorbești despre subiectul X acolo/în acel loc? 
-  *  Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării? +  * Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării? 
-  *  Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?+  * Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?
 </note> </note>
 +
 ===== Structură lucrare de diplomă ===== ===== Structură lucrare de diplomă =====
  
Line 407: Line 408:
  
 <note important> <note important>
-    * NU VĂ APUCAȚI DE SUPORTUL DE PREZENTARE FĂCÂND SLIDE-URI ÎN FAȚA LAPTOP-ULUI**. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.+**NU VĂ APUCAȚI DE SUPORTUL DE PREZENTARE FĂCÂND SLIDE-URI ÎN FAȚA LAPTOP-ULUI**. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.
  
 Iată cel mai mare secret al unei prezentări de succes: suportul de prezentare NU ÎL REPREZINTĂ slide-urile. Îl reprezintă ideile, cursivitatea lor, coerența. Astea NU SE FAC pe slide-uri, NU SE FAC în fața laptop-ului. Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri. Iată cel mai mare secret al unei prezentări de succes: suportul de prezentare NU ÎL REPREZINTĂ slide-urile. Îl reprezintă ideile, cursivitatea lor, coerența. Astea NU SE FAC pe slide-uri, NU SE FAC în fața laptop-ului. Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri.
school/diploma.txt · Last modified: 2020/08/28 07:44 by razvan